Time to Momo • Haal alles uit je stedentrip!

Wie kent het verhaal van Charlie en de Chocolade Fabriek niet? Een arme jongen die een gouden ticket vindt in een reep chocolade, die dient als entree voor de mysterieuze Wonka Chocolade Fabriek. Als een van de weinigen mag hij een bezoek brengen aan deze magische fabriek vol chocoladegeheimen.

De Wedel Chocolade Fabriek

In Warschau, Polen, vind je een bestaande variant van dit verhaal. Ik heb het over de Chocolade Fabriek van E. Wedel, de oprichter van het befaamde nationale Poolse Chocolademerk ‘Wedel’.

De fabriek bevindt zich in de wijk Praga, ontstaan uit de plannen van de zoon van de oprichter E Wedel. Jan Wedel, ook wel Willy Wonka genoemd, liet deze tweede fabriek bouwen in 1934 en doopte het tot één van de modernste fabrieken. Met een kindertuin, eigen cafetaria en zelfs ziekenhuis, was het een plezier om hier te mogen werken.

Nu, bijna een eeuw later, is deze mysterieuze fabriek twee keer per jaar geopend voor het publiek. Tijdens de museumnacht (twee weken terug), en tijdens Sinterklaas worden er een gelimiteerd aantal tickets online verkocht. Deze tickets zijn binnen ongekende tijd uitverkocht. Rijen staan voor de deuren, in de hoop dat een van de gelukkigen niet komt opdagen. Buiten ruik je de geuren al en achter de geblindeerde ramen zie je stukjes van de chocoladefonteinen en bergen chocoladerepen.

Helaas is het mij nog niet gelukt om een ticket te bemachtigen. Ik heb alleen vanaf de zijlijn mogen toekijken, terwijl deze gelimiteerde groep naar binnen mocht. Maar wees gerust, naast de fabriek vind je een winkel voor Wedelchocolade, ingericht alsof je in de 18e eeuw loopt. Geniet van de geuren en kleuren en ik probeer het volgend jaar opnieuw!

En tot dan, moet je het doen met de glimlachen van de meute die vol met Wedelsouvenirs de fabriek uitstromen. Wetend dat zij, net zoals Charlie in de Chocolade Fabriek, zojuist een stukje van hun ziel verloren hebben aan deze fabriek.

In de zomer bruist Warschau van de activiteiten! Daarmee is het alsof een snufje zonlicht de inspiratiekamers open zet. Dit heeft als gevolg een lijst vol evenementen in de stad, elke dag. Hierbij is er een bepaald evenement dat je niet mag missen. Elke zondag gratis live te horen, Chopin!

Zondag, in Lazienki Park

De gastheer vertelt het je luid en duidelijk, “het concert begint een half uur later vandaag!” De reden? Een luid concert aan de overkant is om 16:30 voorbij, wat betekent dat we de stilte krijgen die nodig is voor de muziek van Chopin. Ware woorden, aangehoord door honderden toeschouwers in het mooie Koninklijke Lazienki Park.

Want, elke zondag om 12:00 en 16:00, van mei tot en met september, wordt er hier een open lucht concert gegeven. Een 59 jarige traditie waarin beroemde pianisten hier voor 30-60 minuten een gratis concert geven voor iedereen die er oren naar heeft.

De locatie is ingericht voor het concert. Het is een open groene vlakte met rijen houten banken opgesteld aan alle 4 de kanten. In het midden bevind zich een fontein. De fontein ligt aan de voet van een imposant standbeeld van Chopin hemzelf. Het origineel stamt uit 1926, waarin Chopin te zien is, zittend op een gebroken wilg. Door de tweede Wereldoorlog heeft het standbeeld het niet overleefd, in 1958 is deze herbouwd.

Vorig weekend was het mijn beurt. Want, omgeven door jong en oud (een familie met 3 kinderen voor mij, een ouder stel rechts van mij, een groep Chinese toeristen achter mij, en links van mij een verliefd koppel), kon ik genieten van verschillende composities van Chopin. Tijdens het concert geniet ieder in stilte van het concert op zijn/haar manier. Sommigen staan alleen even stil en anderen maken er een dagje uit van, met als gevolg een variate van toeschouwers. Maar wie dan ook langskomt en luistert, zodra de muziek gehoord wordt staat iedereen even stil en ervaart een stukje Chopin. Bijzonder blijft het want; een stuk klassiek muziek, beluisterd door velen in de openlucht, in het midden van de stad, met een groep mensen even zonder zorgen, vind je niet veel.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Quisque condimentum tellus odio, vitae consectetur nisl luctus at. Nulla feugiat felis id lacinia venenatis. Vestibulum odio risus, faucibus quis interdum sit amet, maximus eu diam. Maecenas vel urna erat. Vivamus nunc nibh, luctus et lorem sed, ultrices ultrices massa. Suspendisse vulputate quam rhoncus commodo ornare. Nullam pellentesque feugiat felis. Donec elementum lacus tincidunt orci aliquam, non imperdiet ipsum aliquam. Suspendisse commodo pellentesque nunc id sollicitudin.

Aliquam tristique pellentesque metus dignissim interdum. Nam quis semper neque, ac auctor arcu. In hac habitasse platea dictumst. Suspendisse mauris risus, facilisis tempor egestas vitae, sodales eu dolor. Vestibulum justo mauris, euismod vel rhoncus at, semper at diam. Donec gravida quam eu dolor ultricies interdum. Nulla facilisi. In a libero mauris. Donec neque lacus, porta eget risus sed, bibendum interdum velit. Maecenas in risus molestie, rhoncus nisi et, gravida purus. Nullam eros libero, molestie eu venenatis in, eleifend id velit. Vestibulum et facilisis diam. Curabitur vehicula luctus arcu, sit amet gravida justo semper at. Nulla facilisi. Sed id purus leo. Nullam nulla lorem, aliquet a pulvinar eget, facilisis in dolor.

Integer eu arcu in quam mollis consectetur. Duis nec massa eget nisi bibendum eleifend ut at dolor. Sed sed porttitor elit. Pellentesque in urna tincidunt, iaculis quam eu, cursus felis. Proin eget mauris vitae nibh lobortis aliquam. Mauris aliquam, nibh vel placerat lobortis, felis quam molestie dolor, at vestibulum tellus leo sit amet massa. Ut tincidunt dapibus vestibulum. Duis purus risus, tempor sed magna eu, volutpat varius arcu. Mauris tempor rutrum condimentum. Praesent id euismod sem. Cras congue ligula augue, et tempus nulla eleifend quis. Nunc congue gravida neque nec fermentum.